Saturday, July 16, 2011

RECIPES: Korean Beef Bulgogi (my way)

Umum mengetahui, saya suka makan dan makanan. Jadi, kalau suka makan dan makanan, diri sendiri kena pandai masak. Sebab, belum tentu ada duit untuk beli sendiri or belum tentu ada kedai makan jual or belum tentu kedai yang jual itu HALAL or belum tentu rajin nak keluar beli sendiri or belum tentu kedai tu bukak. Mana tahu, dah sampai, tutup. Melepas. Padan muka. Jadi, demi mengelakkan diri dari menghadapi risiko sedemikian, kena pandai memasak. 

Contoh, Korean Beef Bulgogi

*image from Google. Sebagai stimulasi untuk anda sahaja*

 Menatang pa gogi gogi ni kan. 
Tobat tadak juai kot kola ketil ni. So, masak sendiri. 

Lebih murah. Lebih berbaloi. Lebih kepuasan. 

Bebel banyak pun bukan korang baca, so, nah resepi nya :

DISCLAIMER: Resepi ini adalah ilham saya setelah meneliti pelbagai variasi dari Google, thus, my way.

::BAHAN-BAHAN UTAMA::

  • Daging lembu (it's beef bulgogi yah)
  • Bawang besar (kuning, merah, hijau ikut suka. tapi lagi sedap kuning. or merah. haha)
  • Daun bawang (saya suka letak banyak)
  • Bijan (for better taste)
  • Carrot (julienned. how? racik. eh. bukan. potong panjang2. ah. google ja.)
  • Garlic. (minced. saya suka letak banyak)

::BAHAN-BAHAN UNTUK MARINADE::

  • Dark soy sauce (atau apa apa saja kicap yang ada di rumah. saya bantai kicap biasa + oyster sauce)
  • Minyak bijan (sangat penting dan essential in Korean dishes)
  • Gula (sesedap rasa korang. saya suka manis2 sikit for this particular dish)
  • Lime/lemon juice or any acid (sesedap rasa korang jugak.)

I think, dah cukup kot. I racked my brain nak ingat okeh. 
So caranya senang. Daging itu anda potong kalau boleh senipis kertas. 

**TIPS: Potong masa daging itu separa beku. Cantik dan nipis je jadi nanti**

Then, potong la segala bahan2 tadi. Boh dalam satu bekas. Then boh sekali bahan2 marinade. Gaul gaul, ramas ramas. Tutup bekas itu. Boh dalam fridge. Biarkan ingredients dan marinade things tu ber-mingle mingle sesama diorang selama semalaman. Esok. Bangun. Grill lah daging itu sesedap hati. Done.

Makan ni sambil layan "City Hunter" kat SBS channel 393. Menawan okeh. Oh. Baru teringat. Boleh jugak korang blend apple ka buah lai ka, sebijik cukup kot, then masuk jugak dalam marinade. 
Buat la kot mana pun. Sedap. 
 

ps : resepi ini untuk kawan saya, monmon.

pss : tiada gambar hasil resepi ini sebab time buat hari tu takde pulak aku snap2 gambar bagai.
 








4 cupcakes:

MonMon said...

lol!! thanks jannah! hahahaha! XD aku mintak pm ja sekali dapat blogpost..terharu i..hehe.. thank you, thank you..~ ^^

jannah mdisa said...

ahahahaha.
lepas ni follow lah saya dan rajin2 la singgah okeh.
:P

lindariepin said...

hohoii... boleh bukak restoran dah pas ni... siap msk korean food gitu....

jannah mdisa said...

ahahahaha. ada ada saja awak ni linda. weh bila nak jumpa nieh~!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...